Diverse foto's van het voormalige vernietigingskamp Auschwitz. Auschwitz was verdeeld in twee kampen. Zo was er Auschwitz Konzentrationslager (KL) 1 en KL 2. Auschwitz KL 1 was meer een kamp waarin de dwangarbeiders werden gehuisvest. Auschwitz KL 2 was meer bedoeld als vernietigingskamp waar twee grote gaskamers stonden.

Auschwitz KL1

Auschwitz KL1

Auschwitz KL 1. Ingang voormalig concentratiekamp Auschwitz © Fotografie Menno Sabel.

Auschwitz KL 1

Auschwitz KL 1

Auschwitz KL 1. Binnenplaats van strafblok 11. De gevangenen die in het dodenblok, de bijnaam van strafblok 11, terecht kwamen kregen hier een schijnproces. De rechter had tijdens zo'n proces doorgaans niet meer nodig dan drie minuten om tot een uitspraak te komen. Meestal was dat de doodstraf die dan op deze binnenplaats van het strafblok uitgevoerd werd. © Fotografie Menno Sabel.

Auschwitz KL 1

Auschwitz KL 1

Auschwitz KL1. Cellencomplex in het strafblok 11. © Fotografie Menno Sabel.

Zyklon B

Zyklon B

Een blik Zyklon B. De inhoud van deze blikken werden in een schacht van de gaskamers gegooid waardoor de slachtoffers vergast werden. © Fotografie Menno Sabel

Auschwitz KL 2

Auschwitz KL 2

Auschwitz KL 2. De ingang naar de gaskamer met de trap naar beneden. De gaskamers werden vlak voor de bevrijding van het kamp door de Nazi's opgeblazen om hun misdaden uit te wissen. © Fotografie Menno Sabel.

Auschwitz KL 2

Auschwitz KL 2

Auschwitz KL 2. Restanten van de verwarming van de houten barakken waarin gevangenen gehuistvest waren op Auschwitz 2. © Fotografie Menno Sabel.

Auschwitz KL 2

Auschwitz KL 2

Auschwitz KL 2. Afscheidingen van prikkeldraad scheidden het vrouwenkamp van het mannenkamp. © Fotografie Menno Sabel.

Auschwitz KL 2

Auschwitz KL 2

De ingang van Auschwitz KL 2. Op de voorgrond het spoor waar de joden, zigeuners, politieke gevangenen en verzets strijders en vele anderen die niet in de Nazi ideologie pasten, per trein het kamp werden binnen gevoerd. Vrijwel onmiddelijk werden de meeste mensen na een selectie naar de gaskamers gestuurd. © Fotografie Menno Sabel.

Auschwitz KL 2

Auschwitz KL 2

Auschwitz KL 2. Voormalige gevangen van het Auschwitz waren aanwezig in 2005 tijdens de 60e herdenking van de bevrijding van het kamp door Rusland op 27 januari 1945. © Fotografie Menno Sabel.

Auschwitz KL 2

Auschwitz KL 2

Auschwitz KL 2. Auschwitz overlevende Miroslaw Celka in 2005 tijdens de 60e herdenking van de bevrijding van het kamp door Rusland op 27 januari 1945. © Fotografie Menno Sabel.

Auschwitz KL 2

Auschwitz KL 2

Auschwitz KL 2. President Poetin in 2005 tijdens de ceremonie van de 60e herdenking van de bevrijding van het kamp door Rusland op 27  januari 1945. © Fotografie Menno Sabel.

Auschwitz KL 2

Auschwitz KL 2

Auschwitz KL 2. Kilometers prikkeldraad scheidden diverse afdelingen van het kamp. Op het prikkeldrad stond 10.000 volt spanning. Voor vele gevangegenen de enige manier om aan alle verschrikkingen in het kamp te ontkomen door zelfmoord te plegen d.m.v. electrocutie. © Fotografie Menno Sabel.